Als burgerhulpverlener ben je aangemeld bij het reanimatie oproepsysteem HartslagNu. Bij een hartstilstand bij jou in de buurt, krijg je van HartslagNu een oproep op je mobiel om te gaan reanimeren of de dichtstbijzijnde AED te halen.
Wist je dat je via Mijn Hartslagnu of in de HartslagNu app zelf je beschikbaarheid kunt instellen? Ga daarvoor naar ‘Mijn profiel’ en geef per dag aan wanneer jij opgeroepen kunt/wilt worden. Zo kun je er voor kiezen om alleen overdag te worden opgeroepen. Met de niet-storenknop kun je tijdelijk je beschikbaarheid uit zetten. Handig als je bijvoorbeeld op vakantie bent.
Beschikbaarheid opgeven via de app:
Lees hier tips om je app te optimaliseren voor:
Je kunt in de HartslagNu app aangeven welk geluid je wilt horen bij een oproep, zodat je direct alert bent als je dit signaal hoort. Dit doe je als volgt:
Voor oproep per sms kun je het telefoonnummer 097 00515 9109 in je telefoon als contact opslaan en via de instellingen van dit contact het geluid aanpassen.
Bij bijvoorbeeld iPhone is het ook mogelijk om het nummer als favoriet op te slaan, zodat het door de niet-storenknop van je telefoon heen alarmeert.
Je kunt een testmelding doen om te kijken of je telefoon goed gekoppeld is aan de app. Dit doe je via een desktop of laptop via Mijn HartslagNu.
Log in op MijnHartslagNu en doe het volgende:
Zorg ervoor dat het geluid van je telefoon aan staat, wij kunnen namelijk niet de telefooninstellingen overrulen.
Wanneer je een oproep van HartslagNu ontvangt, staat daarin of je direct naar het slachtoffer moet gaan, of eerst een AED moet ophalen.
Het advies is om lopend of met de fiets naar de locatie te gaan, omdat dit vaak sneller (en veiliger) is dan met de auto. Ook staan geparkeerde auto’s de hulpdiensten mogelijk in de weg.
Ben je opgeroepen voor het reanimatieadres? Ga dan direct naar het slachtoffer toe en niet eerst op zoek naar een AED. Je ontvangt bij het oproepbericht van HartslagNu een routebeschrijving naar de locatie van het slachtoffer.
Als jij degene bent die de AED moet halen, ontvang je het adres van de AED die je moet ophalen. Indien nodig ontvang je ook een pincode waarmee je de buitenkast kunt openen om de AED eruit te halen.
In het geval van een reanimatie kunnen wij je vragen om eerst een AED te halen en daarna naar het slachtoffer te gaan. Het scheelt tijd als jij weet waar de AED’s te vinden zijn.
De AED’s in jouw buurt kun je zien via je HartslagNu-account. Lees er meer over.
Het kan voorkomen dat de oproep wordt geannuleerd en je een annuleringsbericht ontvangt. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer een situatie onveilig is of wanneer er al voldoende burgerhulpverleners zijn die de oproep hebben geaccepteerd. Zo ontstaat er geen onnodige drukte bij de reanimatie. Als je een annuleringsbericht ontvangt is het belangrijk deze serieus te nemen en niet te gaan.
HartslagNu roept je alleen op als je een geldig reanimatiecertificaat hebt. Volg dus op tijd een herhalingscursus (het liefst elk jaar) en update de geldigheid van je certificaat in je HartslagNu-profiel. Je kunt ook een afbeelding van je certificaat toevoegen aan je profiel. Drie maanden voor het verlopen van je certificaat ontvang je van HartslagNu een reminder om een herhalingscursus te gaan volgen.
Wanneer je bent opgeroepen, krijg je automatisch het verzoek van ons om een vragenlijst in te vullen over jouw ervaringen bij de reanimatie. Ook kun je hierin aangeven of je behoefte hebt aan nazorg. De vragenlijst staat automatisch klaar in de app of Mijn HartslagNu wanneer je een reanimatieoproep hebt gehad. Als je ter plaatse bent gegaan vinden wij het fijn als je de vragenlijst invult.
Ook kun je in contact komen met andere betrokkenen van de reanimatie via HartslagSamen.
Breng na de reanimatie de AED weer terug naar de plek waar je deze hebt opgehaald. Dit doe je als de AED is gebruikt en ook als deze niet is gebruikt.
Wij sturen de beheerder een bericht met de vraag de AED te controleren. Dat hoef jij niet te doen.
Een reanimatie kan een indrukwekkende en emotionele ervaring zijn. Wanneer jij daar behoefte aan hebt bieden wij of een aangewezen instantie je een luisterend oor. Blijf er niet mee rondlopen! Het is aan jou wanneer je deze hulp inroept. Dat kan direct na de reanimatie zijn of misschien heb je hier pas na een aantal dagen of weken behoefte aan.
In de vragenlijst die je van ons krijgt, kun je aangeven of je behoefte hebt aan contact met HartslagNu of nazorg. Als je dit aangeeft nemen wij contact met je op. Lees meer over nazorg.
Veel mensen vragen ons of wij ze kunnen vertellen hoe het na de reanimatie met het slachtoffer is afgelopen. Helaas kunnen wij hier niets over zeggen. Ook wij krijgen deze informatie niet in verband met de privacy van het slachtoffer. Je kunt proberen in contact te komen met andere betrokkenen van de reanimatie via ons online ontmoetingsplatform HartslagSamen.
Reanimeren, hoe ging het ook al weer?
Kun jij makkelijk vinden wat je zoekt?