Bij een hartstilstand staat het hart niet echt stil, maar pompt het niet goed waardoor de organen en de hersenen geen zuurstof krijgen. De hartkamers trekken heel snel en chaotisch samen. Dit heet ook wel ventrikelfibrileren. Met een AED geef je een elektrische schok waardoor het hart weer in normaal kan komen (defibrilleren). Hoe eerder een AED wordt ingezet, hoe groter de kans dat het hart weer in een normaal ritme komt.
In Nederland mag iedereen in een noodsituatie een AED gebruiken. Een AED is makkelijk te bedienen. Het apparaat vertelt je wat je moet doen. Naast een AED inzetten, is het belangrijk om te kunnen reanimeren. Door te reanimeren houd je de kleine bloedsoploop op gang en zorg je ervoor dat de hersenen zuurstof krijgen.
Volg een erkende reanimatietraining en laat je op tijd bijscholen. Kijk op de website van de Hartstichting voor een overzicht van reanimatietrainingen door het hele land.
Een AED geeft gesproken instructies. Meestal heeft de AED twee knoppen; een aan/uit-knop en een knop om een schok te geven. De AED heeft elektroden die je op de borst van het slachtoffer plakt. Het apparaat maakt een analyse van het hartritme en geeft dan advies om wel of geen schok te geven.
De gewone AED is geschikt voor kinderen boven de 8 jaar. Sommige AED’s hebben speciale kinderelektroden die ervoor zorgen dat het kind minder stroom krijgt. Bij andere AED’s zit de aanpassing voor kinderen in het apparaat verwerkt. Als er geen aangepaste AED is, gebruik dan de standaard AED voor volwassenen.
De AED geeft geen schokopdracht als:
Een AED geeft dus geen schok als dit niet noodzakelijk is.
Steeds meer particulieren hebben een AED en stellen deze beschikbaar voor noodgevallen. AED’s zijn vaak ook te vinden in winkelcentra, (zorg)instellingen, scholen en (sport)verenigingen. Als jij ook aangemeld bent als burgerhulpverlener, kun je in de HartslagNu-app of op Mijnhartslagnu.nl zien waar de AED’s in de buurt hangen.
HartslagNu is een onafhankelijke stichting. Wij spreken geen voorkeur uit voor AED’s. Wel hebben wij een aantal criteria op een rij gezet waarop je kunt letten bij de aanschaf van een AED.
Meer vragen en antwoorden lezen? Ga naar de veelgestelde vragen.
HartslagNu alarmeert je met telefoonnummer
+31 642500512
Kun jij makkelijk vinden wat je zoekt?