De Nederlandse Reanimatie Raad heeft een video gemaakt hoe te reanimeren volgens de covid-19 richtlijnen. Bekijk deze video!
8 oktober 2020
Vanwege het stijgende aantal coronabesmettingen is besloten om de richtlijnen voor reanimaties weer aan te scherpen. Bij elke reanimatie is weer het advies om de covid-19 richtlijn te volgen.
De Nederlandse Reanimatie Raad (NRR), Ambulancezorg Nederland (AZN), de Nederlandse Vereniging Medische Managers Ambulancediensten (NVMMA) en HartslagNu hebben dit na uitgebreid overleg besloten.
Covid-19 richtlijn
Reanimeren volgens de covid-19 richtlijn betekent:
Het advies zoals gepubliceerd op 19 juni blijft verder van kracht, inclusief het daarin opgenomen advies voor de reanimatie van kinderen. In het advies is ook nadrukkelijk de mogelijkheid opgenomen om wel volledige BLS toe te passen inclusief beademen bijvoorbeeld als er sprake is van de reanimatie van een direct familielid.
Advies voor risicogroepen
Behoor jij tot een risicogroep of ben jij huisgenoot van iemand die behoort tot de risicogroep? Wij adviseren je dan dringend om niet op een reanimatieoproep te reageren. Zet je account tijdelijk op Niet storen. Dit kun je natuurlijk ook doen als je gezien de situatie voorlopig even niet wil reageren op een oproep.
Boven 70 jaar geen oproepen
Burgerhulpverleners van 70 jaar en ouder alarmeren wij per 9 oktober voorlopig niet meer. Het risico op een ziekenhuisopname, ernstige complicaties en zelfs overlijden door het coronavirus is voor deze doelgroep te groot om het oproepen nog te kunnen rechtvaardigen. Wanneer het coronavirus in Nederland weer onder controle is, hopen wij je weer te mogen begroeten als burgerhulpverlener.
Draag een mondmasker
Ook bij een reanimatie geldt het dringende advies om een mond-neusmasker te dragen. Dit is in lijn met het advies van de overheid voor alle burgers.
Ook belangrijk:
19 juni 2020
Ook tijdens de huidige coronacrisis willen wij dat mensen gereanimeerd worden. De vraag is hoe burgerhulpverleners op een verantwoorde wijze kunnen reanimeren. Nu de verspreiding van het coronavirus is afgenomen worden de eerder ingestelde richtlijnen met ingang van 22 juni versoepeld.
De richtlijnen zijn opgesteld door de Nederlandse Reanimatieraad, HartslagNu, de Nederlandse Vereniging voor Medisch Managers Ambulancezorg en Ambulancezorg Nederland in overleg met het RIVM. Het Ministerie van VWS heeft deze richtlijnen onderschreven.
Belangrijk om te weten: richtlijnen zijn een advies. Als je wel mond-op-mondbeademing wil geven bij iemand waarvan je weet dat hij of zij besmet is, staat dat je vrij. Zeker als het om een partner of familielid gaat snappen we dat je gewoon wilt gaan reanimeren. Dit staat ook in de richtlijnen. Lees het volledige advies en meer informatie op de website van de Nederlandse Reanimatie Raad.
HartslagNu alarmeert weer alle burgerhulpverleners, ook die boven de 50 jaar. Er gelden wel een aantal duidelijke waarschuwingen.
Ga niet naar een reanimatie als:
Belangrijk om te weten: als burgerhulpverlener ben je niet verplicht om naar een reanimatie te gaan, als je je hier niet zeker over voelt.
Voor alle slachtoffers geldt vanaf nu weer het normale reanimatieprotocol. Er is een uitzondering is voor slachtoffers waarvan de meldkamercentralist beoordeelt dat informatie erop wijst dat die wel covid-19 besmet zijn. Hiervoor geldt een aangepast protocol.
Aangepast beleid meldkamer
De 112-meldkamer heeft een aangepast beleid om te achterhalen of het slachtoffer met covid-19 besmet is. Bij een melding van een hartstilstand vraagt de centralist in de 112-meldkamer aan de beller of het slachtoffer covid-19 heeft. Wanneer de centralist informatie verkrijgt die erop wijst dat het slachtoffer besmet is, vraagt de centralist aan de beller dit door te geven aan de burgerhulpverleners die komen en wordt geadviseerd het aangepaste protocol te volgen.
Vanaf 22 juni geldt standaard weer het normale reanimatieprotocol:
Als de meldkamercentralist oordeelt dat het slachtoffer besmet is met covid-19 kan je nog steeds hulp verlenen:
De mond-op-mond beademing is een belangrijk onderdeel in de reanimatie. Wel is het zo dat op het moment van de hartstilstand het bloed meestal nog voorzien is van zuurstof voor de eerste minuten. Belangrijk is dat deze zuurstof rond wordt gepompt in het lichaam. Dat doe je door borstcompressies te geven.
Belangrijk om te weten : Als omstanders aangeven wel de volledige reanimatie te willen doen, dan geeft de meldkamercentralist de instructie zoals hij dat volgens het normale protocol zou geven.
Beschermingsmaskers: Pocketmasks, Kiss of Life of andere middelen ter bescherming bij mond-op-mond- beademing kunnen gebruikt worden bij normale reanimaties, maar beschermen niet of onvoldoende tegen het virus.
Ambulancepersoneel: De mensen op de ambulance krijgen ook instructies. Wees je ervan bewust dat het ambulancepersoneel in beschermende kleding naar een reanimatie toe kan komen. Het betekent niet dat het slachtoffer ook daadwerkelijk besmet is.
Na de reanimatie: Krijg je in de periode na de reanimatie klachten die passen bij covid-19? Volg dan de adviezen van het RIVM. Neem zo nodig contact op met je eigen huisarts.
8 april 2020
Vandaag presenteren wij samen met de wetenschappelijke raad van de Nederlandse Reanimatieraad, het RIVM, de Nederlandse Vereniging van Medische Managers Ambulancezorg en Ambulancezorg Nederland de aangescherpte richtlijnen voor tijdens een reanimatie in verband met het coronavirus.
De volgende richtlijnen gelden voor burgerhulpverleners:
In de 112-meldkamer is een aangepast beleid om te achterhalen of een slachtoffer mogelijk COVID-19 positief is.
Bij een slachtoffer zonder COVID-19 besmetting geldt:
Bij een slachtoffer met vermoeden van COVID-19 besmetting geldt:
Ga niet naar een reanimatie als:
Ook belangrijk:
Niet te vergeten: Je bent als burgerhulpverlener in deze bijzondere tijd niet aansprakelijk voor het niet uitvoeren van de beademing/reanimatie!
27 maart 2020
Wat houdt dit precies in?
Volwassenen zonder een duidelijke of bewezen infectie
Een volwassene zonder duidelijke of bewezen infectie is een persoon zonder klachten die bij de ziekte COVID-19 horen. Dit zijn hoesten, kortademigheid, koorts of een koortsig gevoel. Lees meer over de symptomen op de website van de Rijksoverheid.
Bij een reanimatie geldt hierbij:
Volwassen die Covid-19 positief zijn of een verdenking daarop hebben
Iemand die COVID-19 positief is of een sterke verdenking daarop heeft is een persoon:
Bij een reanimatie geldt hierbij:
27 maart 2020
In de meldkamer is een aangepast beleid bij reanimatiemeldingen in verband met het coronavirus. Wat betekent dit?
24 maart 2020 – 21:29 uur
Mocht je betrokken geweest zijn bij een reanimatie waarvan de patiënt later Covid-19 besmet blijkt te zijn dan volgen we de richtlijnen van het RIVM.
Deze zijn:
Meer informatie vind je op:
23 maart 2020 – 21:41 uur
Voor de meldersinstructie vanuit de meldkamer ambulancezorg betekenen de maatregelen in verband met het coronavirus dat:
We hopen jullie hierbij voldoende geïnformeerd te hebben.
23 maart 2020 – 17:10 uur
De COVID-19 pandemie die nu ook Nederland in volle hevigheid heeft getroffen, heeft bij HartslagNu geleid tot nieuwe richtlijnen om verspreiding van het virus tegen te gaan. In deze mail beschrijven we de belangrijkste maatregelen bij reanimatieoproepen in relatie tot het coronavirus.
Het coronavirus kan worden overgebracht via de luchtwegen. Dit betekent dat we voorzichtig moeten omgaan met reanimaties. Het risico van overdracht bij een coronavirus besmette reanimatiepatiënt (en) bij luchtweghandelingen zoals mond-op-mond beademing is groot (bijna 100%). Echter, de kans op complicaties bij de ziekte COVID-19 is voor jongere burgerhulpverleners aanzienlijk kleiner dan bij oudere hulpverleners. Boven de 50 jaar laat het ziektebeeld een grilliger verloop zien.
Daarom heeft HartslagNu samen met de wetenschappelijke raad van de Nederlandse Reanimatieraad (NRR), het RIVM, de Nederlandse Vereniging van Medische Managers Ambulancezorg en Ambulancezorg Nederland een advies uitgebracht waarin enkele voorzorgsmaatregelen worden benoemd bij reanimaties.
Voor een inzet:
Tijdens een inzet:
Na een inzet:
Wij beseffen dat, gezien de dynamiek van deze pandemie, dit advies een beperkte houdbaarheid kan hebben. Mochten er veranderingen in de situatie optreden, dan stellen wij jou hiervan op de hoogte. Verder is het voor jou belangrijk om te weten dat je als burgerhulpverlener niet aansprakelijk bent voor het niet uitvoeren van de beademing/reanimatie. Voel je ook niet verplicht om naar een reanimatie te gaan, als je je hier niet zeker over voelt.
Tot slot: de Europese Reanimatieraad heeft alle reanimatiediploma’s die geldig waren tot in 2020, allemaal verlengd met één jaar. Als jouw scholing dus in 2020 zou verlopen, hebben wij dit al automatisch in jouw profiel verlengd met één jaar tot in 2021.
NB: de communicatie die eerder gedeeld is met betrekking tot het niet meer alarmeren op een reanimatie-adres waarvan bekend is dat het een quarantaine adres is, is niet meer van toepassing.
Door bovenstaande maatregelen worden vermoedelijk minder burgerhulpverleners opgeroepen. In samenwerking met de Universiteit van Twente hebben we afgelopen jaar in een simulatiemodel onderzocht wat een verbetering van de huidige alarmering zou zijn. Daarom gaan we vanaf vandaag werken met een variabele oproepstraal:
De oproepstraal stellen we vast op basis van:
Lees meer over de nieuwe alarmeringsstraal
Lees meer over het advies wat geleid heeft tot de maatregelen m.b.t. het coronavirus
Lees meer over het coronavirus
17 maart 2020
Naar aanleiding van eerdere berichtgeving en ontwikkelingen in Nederland rondom het Coronavirus, krijgen we veel vragen en adviezen hoe we First Responders (burgerhulpverleners, politie en brandweer) inzetten ten tijde van een reanimatie.
HartslagNu heeft in samenwerking met Ambulancezorg Nederland (AZN), de Nederlandse Reanimatieraad (NRR) en de Nederlandse Vereniging van Medisch Managers Ambulancezorg (NVMMA) bij het ministerie van VWS het verzoek gelegd om te komen met een eenduidig beleid op dit thema. Het gaat hier om een medisch-ethische discussie – wel/niet inzetten van First Responders en onder welke richtlijnen -, waarbij landelijke, uniforme afspraken gewenst zijn.
Tot dusver is hier nog geen landelijk beleid voor gekomen, waardoor we adviseren aan burgerhulpverleners dat zij hun eigen veiligheid – zoals altijd – in acht nemen.
We begrijpen dat deze situatie onrust en onduidelijkheid geeft, maar kunnen op dit moment nog niet meer informatie geven, omdat wij in afwachting zijn van het ministerie van VWS voor de volgende stap.
Zodra wij meer informatie hebben, zullen wij dit opnieuw delen. We hopen je hierbij voldoende geïnformeerd te hebben.
13 maart 2020
In aansluiting op de landelijke maatregelen tegen het coronavirus (Covid-19) heeft het bestuur van HartslagNu het volgende besloten:
Er worden geen burgerhulpverleners meer gestuurd naar reanimatieadres waarvan bekend is dat het een quarantaineadres is. Burgerhulpverleners hebben namelijk geen persoonlijke beschermingsmiddelen bij zich. Het bestuur van HartslagNu heeft dit besluit genomen na overleg met MMA’s en de Nederlandse Reanimatieraad (NRR)
Een huis is in quarantaine, wat nu?
De adressen van personen waarvan bekend is dat zij in quarantaine zijn, zijn bekend bij de meldkamers. Zodra er een reanimatiemelding is op zo’n adres, wordt deze melding geannuleerd door de meldkamercentralist en bekend gemaakt bij HartslagNu.
Vermoed je dat er een besmetting/verspreiding van Covid-19 is naar aanleiding van een reanimatiemelding? Dan is het belangrijk om te zorgen dat dit zo snel mogelijk opgemerkt wordt en dat we ervoor zorgen dat het virus zich niet of nauwelijks kan verspreiden. Meld je vermoedens direct bij ons via info@hartslagnu.nl
HartslagNu zal – in samenwerking met lokale partners – alert en proactief handelen door bij (overige) verdachte situaties gepaste maatregelen te nemen in overleg met de gealarmeerde burgerhulpverleners.
HartslagNu alarmeert je met telefoonnummer +31 642500512
Kun jij makkelijk vinden wat je zoekt?