Als professionele hulpdienst ben je verantwoordelijk voor het bieden van de juiste medische hulp en ambulancevervoer. Daarbij wil je de patiënt (en familie) eigenlijk de beste ‘gebruikerservaring’ bieden bij de ingrijpende situatie. Als ambulanceregio kun je in samenwerking met HartslagNu hieraan bijdragen door middel van HartslagSamen.
Voor wie is HartslagSamen?
Iedereen die betrokken is geweest bij een reanimatie kan via HartslagSamen met elkaar in contact komen. Mensen die een hartstilstand hebben overleefd, familie en vrienden van het slachtoffer, professionele hulpverleners en burgerhulpverleners kunnen allemaal terecht bij HartslagSamen.
Hoe werkt HartslagSamen?
- Slachtoffers ontvangen thuis een brief van de regionale ambulancedienst met daarin een code waarmee ze zich kunnen aanmelden via de website van HartslagSamen. Ook familie/nabestaanden van het slachtoffer kunnen zich met deze brief aanmelden. De RAV kan hier dus een rol in spelen.
- Professionele hulpverleners kunnen een aanvraagformulier op de website van HartslagSamen invullen. HartslagNu koppelt hen aan de juiste melding.
- Burgerhulpverleners kunnen op hun tijdlijn in het HartslagNu-account aangeven dat ze willen deelnemen aan HartslagSamen.
Als ze zijn aangemeld, zien ze welke andere betrokkenen van dezelfde reanimatiemelding zich ook hebben aangemeld. Ze zien in welke ‘rol’ iemand betrokken was bij de reanimatie (van burgerhulpverlener, tot professional of slachtoffer). Pas als je een contactverzoek van een ander accepteert, ziet hij of zij de naam. Dit gebeurt ook wanneer iemand zelf een contactverzoek doet. Vervolgens kunnen de chatpersonen met elkaar chatten. Op deze manier creëren we een zo veilig mogelijke situatie. Hieronder in het kort het proces.
Welke rol speelt de RAV?
Om het mogelijk te maken dat slachtoffers en familie/nabestaanden in contact komen met andere betrokkenen van een reanimatiemelding, ontvangen zij een brief op het huisadres van het slachtoffer. HartslagNu levert aan de RAV periodiek (bijv. tweewekelijks of maandelijks) een export van de brieven die verstuurd kunnen worden. Een RAV dient daar de juiste NAW-gegevens aan toe te voegen, deze informatie is immers niet bekend bij HartslagNu. De brief bevat informatie over HartslagSamen en een unieke code waarmee zij zich rechtstreeks aanmelden voor de reanimatiemelding.
HartslagNu levert dus alle benodigde informatie aan, al vanaf het implementatietraject. Denk bijvoorbeeld aan een implementatiepakket en een communicatiepakket. Uiteraard ondersteunt HartslagNu tijdens deelname waar dit gewenst is.
Waarom deelnemen als RAV?
- Je biedt patiënten en familie/nabestaanden antwoorden op hun vragen in een veilige omgeving;
- Deelnemen aan HartslagSamen is gratis;
- Betrokkenen hebben altijd zelf de regie of zij met iemand in contact willen komen. HartslagSamen deelt daarbij ook nooit andere contactgegevens dan een naam (na acceptatie contactverzoek);
- HartslagSamen is volledig geïntegreerd binnen het nazorgtraject en de applicaties (app en dashboard) van HartslagNu.
Starten met HartslagSamen
In oktober staat de livegang van HartslagSamen gepland. We starten dan ook direct met enkele RAV’s. Vanaf dat moment is het in jouw ambulanceregio mogelijk dat burgerhulpverleners onderling contact hebben. Via de RAV is het mogelijk dat ook slachtoffers en familieleden zich kunnen aanmelden. Uiteraard kunnen professionals zich ook aanmelden als zij hier behoefte aan hebben.
Meer informatie
Geïnteresseerd om in jouw ambulanceregio te starten met HartslagSamen? Of heb je behoefte aan meer informatie? Laat het ons weten via communicatie@hartslagnu.nl. We vertellen je graag meer over HartslagSamen.