Stichting Reanimatie Aalsmeer Kudelstaart staat voor een uitdaging. De aanrijtijden van de ambulance in deze regio zijn gemiddeld meer dan 10 minuten. Bij een hartstilstand is de professionele hulp dus vaak te laat. Het is daarom van extra groot belang dat er een dekkend netwerk van AED’s en burgerhulpverleners is.
Het goede nieuws is dat het dekkende netwerk er bijna is. Peter van den Nouland, voorzitter van de stichting vertelt: “We hebben een hele actieve groep van burgerhulpverleners in Aalsmeer en Kudelstaart. Echt een gemotiveerde groep mensen die er eigenlijk altijd zijn als er een reanimatieoproep is. Daar ben ik heel blij mee.”
Ambulance niet binnen zes minuten
“Het dekkende netwerk is zo ontzettend belangrijk, omdat de ambulances bij ons meestal helemaal uit Amsterdam moeten komen. Hierdoor is het vaak niet haalbaar om binnen zes minuten in Aalsmeer of Kudelstaart te zijn. De normtijd van 15 minuten wordt over het algemeen wel gehaald. Maar bij een hartstilstand is dat te laat.
We willen mensen die in onze gemeente getroffen worden door een hartstilstand een kans op overleven geven. Daarom zet ik mij met de stichting in om het netwerk van AED’s dekkend te krijgen. En dat lukt al aardig.”
AED van binnen naar buiten
“We zijn onlangs in gesprek gegaan met diverse bedrijven om te kijken of zij een AED willen ophangen. En wanneer het bedrijf al een AED heeft, kijken we of deze op een betere locatie opgehangen kan worden. We hebben tevens via de lokale krant een oproep gedaan om AED’s die nu binnen hangen, buiten te plaatsen. Wij hebben daarvoor zelfs een aantal buitenkasten ter beschikking gesteld.”
Eigen AED thuis
Naast het investeren in AED’s op openbare plekken, heeft de stichting onlangs vijf burgerhulpverleners een eigen AED in bruikleen gegeven. Peter: “Als aanvulling op de openbare AED’s, hebben we besloten te investeren in een aantal AED’s die we aan actieve burgerhulpverleners hebben gegeven. Zij hebben deze thuis en zo verliezen zij bij een oproep geen tijd om eerst ergens een AED op te halen. Dit lijkt de meest effectieve manier te zijn om snel ter plaatse te zijn met een AED. In recente gevallen hadden we wel 5 of 6 AED’s ter plaatsen. Dit betekent dus dat wij altijd snel de AED kunnen aansluiten om te defibrilleren indien nodig.
Een van die burgerhulpverleners is Marlies. Zij is al 12 jaar actief als burgerhulpverlener en is tevens als bestuurslid betrokken bij de stichting. Marlies: “Sinds een aantal weken heb ik een AED aan ons huis hangen. Deze kan ik nu altijd meenemen als ik een oproep krijg. Ook heb ik de bewoners uit de buurt door middel van een brief laten weten dat hier een AED hangt. De AED hangt in een open kast, dus als ik niet thuis ben kan iemand anders hem ook ophalen.”