Vanaf 2017 is het Friese dorp Hurdegaryp hartveilig. Er zijn voldoende AED’s en burgerhulpverleners. Hoe hebben ze dat zo geregeld? We spraken met Albert Oost en Elske Persoon van de werkgroep HartslagNu Hurdegaryp.
Hurdegaryp is een dorp 10 km ten oosten van Leeuwarden met 5.000 inwoners. Begin 2016 waren hier 23 burgerhulpverleners en was er geen enkele 24/7 beschikbare AED. De werkgroep HartslagNu Hurdegaryp is toen opgericht met als doel om het dorp hartveilig te maken. En dat is in korte tijd gelukt!
In kaart brengen van 24/7 AED’s
Albert Oost: “De werkgroep is gestart met twee personen en werd ondersteund door de Vereniging van Dorpsbelangen Hurdegaryp. De eerste actie was het in kaart brengen waar zich in het dorp al AED’s bevonden. Al met al bleken er twaalf AED’s in het dorp te zijn, maar geen enkele was 24/7 toegankelijk en lang niet alle AED’s werden goed onderhouden. Ook waren deze AED’s niet goed verspreid over het dorp.
Wij hebben toen gekeken waar AED’s bij voorkeur zouden moeten hangen om een goede spreiding over het dorp te krijgen. Vier ‘bestaande’ AED’s moesten daarvoor verplaatst worden naar een buitenkast. De eigenaren gingen hiermee akkoord en de AED’s werden in een door ons gefinancierde buitenkast geplaatst. Afspraak hierbij was dat de eigenaren de AED’s bij HartslagNu zouden aanmelden en zorg zouden dragen voor het goed onderhouden van de AED.
Met de eigenaren van de overige acht AED’s konden we, op een na, afspraken maken over de beschikbaarheid van hun AED’s tijdens hun openingstijden. Dit is ook zo aangegeven in het HartslagNu-systeem.”
Was de AED-dekking in Hurdegaryp hiermee al optimaal? Albert: “Nee, voor een goede dekking waren nog twee nieuwe 24/7 toegankelijke AED’s nodig. Een tandartspraktijk en een garagebedrijf gaven aan ook mee te willen werken aan het hartveilig maken van Hurdegaryp. Zij hebben beide op eigen kosten een AED aangeschaft en ook hier faciliteerde de werkgroep in de aanschaf en aansluiten van de buitenkasten.”
Meer burgerhulpverleners nodig
Nu de dekking van AED’s in het dorp op orde was, keek de werkgroep naar het aantal burgerhulpverleners. Elske: “Een ideaal uitgangspunt is dat ongeveer 2% van het inwoneraantal van een plaats burgerhulpverlener is. Voor Hurdegaryp komt dat neer op ca 100 burgerhulpverleners. Begin 2016 was het aantal burgerhulpverleners slechts 23. Hier was dus nog werk aan de winkel.
We hebben vele malen oproepen in de dorpskrant geplaatst, mensen persoonlijk benaderd en (herhalings)reanimatietrainingen georganiseerd. Momenteel zijn er 77 mensen burgerhulpverlener in Hurdegaryp. En met deze acties was Hurdegaryp eind 2017 HARTVEILIG.” (Voor een hartveilige omgeving geldt een ondergrens van ongeveer 1% van het inwoneraantal.)
Nu focus op behoud
Hoe zorgt Hurdegaryp ervoor dat het dorp hartveilig blijft? Albert: “We hebben recent gekeken naar nieuwbouwwijken waar nog geen 24/7 AED’s hangen. De werkgroep is hiermee aan de slag gegaan en heeft ook hier twee nieuwe AED’s kunnen realiseren. Daarnaast is er een afspraak gemaakt dat bij de nieuwbouw van een school aan de rand van het dorp (gepland 2020-2021) nóg een (derde) 24/7 bereikbare AED zal komen. Dit alles mede dankzij de financiering van het Iepen Mienskipfûns Fryslân en een bijdrage van oud-papier acties in het dorp.”
De werkgroep HartslagNu Hurdegaryp is tevreden met dit behaalde resultaat en legt de focus nu vooral op het behouden van de huidige burgerhulpverleners in het dorp en waar mogelijk het werven van nieuwe burgerhulpverleners.
Voor nadere informatie: hartslagnuhurdegaryp@gmail.com