Stichting Reanimatie Netwerk Amersfoort bestaat nog maar drie jaar en heeft in die korte tijd al heel wat bereikt. Er zijn inmiddels meer dan 2.400 burgerhulpverleners en 200 AED’s in het gebied. We spraken met Machiel Lambooij, secretaris/penningmeester van de stichting over hoe ze dat voor elkaar hebben gekregen en met welke uitdagingen ze te maken hebben.
Machiel: “In 2016 was HartslagNu nog niet actief in de gemeente Amersfoort. De ambulancedienst RAVU sloot toentertijd alleen gemeentes aan op het oproepsysteem als er een lokale vereniging of stichting was met een samenwerkingsovereenkomst met de gemeente. Een (voormalig) lid van de gemeenteraad met de portefeuille veiligheid heeft toen de stichting opgericht, met als doel om HartslagNu in onze regio actief te krijgen. En dat is gelukt!”
We voldoen aan de norm van 1%
Ondanks dat de stichting nog maar drie jaar bestaat, hebben ze wel al 2.426 burgerhulpverleners en 201 aangemelde AED’s in het gebied. Hiermee voldoen ze aan de norm van 1% van de bevolking die burgerhulpverlener is. Zijn ze hiermee al dekkend? “Nee”, zegt Machiel. “Er zijn wijken waar het aantal burgerhulpverleners achterblijft bij wat ideaal zou zijn. Qua aantal AED’s zijn er nog ongeveer 100 nodig. Bovendien zijn er 65 AED’s die alleen tijdens openingstijden beschikbaar zijn. Dat willen we veranderen. We verwachten dat dit nog twee à drie jaar duurt.”
Deze tactiek bleek goed te werken
Hoe gaan ze die 100 nieuwe AED’s krijgen? Machiel: “Wij hebben een beperkt aantal AED’s in eigen beheer. De meeste AED’s in het netwerk zijn van anderen. Wij stimuleren vooral bedrijven en buurten om AED’s aan te schaffen en deze aan te melden bij HartslagNu. Uit giften en subsidies waarmee we eigen AED’s aanschaffen, vullen we lege plekken op waar dat niet werkt. Deze tactiek blijkt goed te werken. We zijn in drie jaar van twaalf naar meer dan tweehonderd AED’s gegaan. Dit was ons nooit gelukt als we de AED’s zelf hadden moeten financieren.”
Dekking in bepaalde wijken vergroten
Machiel vertelt dat ze nu gaan focussen op de wijken waar er weinig burgerhulpverleners en AED’s zijn. “We willen in deze wijken de dekking vergroten. Afgelopen zomer heeft de gemeenteraad unaniem een motie aangenomen om ons (wederom) subsidie te geven. Hiermee kunnen we binnenkort weer onze gratis buitenkastenactie opstarten. Voor jaar hebben we hiermee zo’n 65 AED’s naar buiten gekregen. Ook hebben we een groot aantal BuurtAED-acties financieel kunnen ondersteunen. Mede hierdoor is ons AED-netwerk in een jaar tijd gegroeid van 50 naar 162!”
Zorgen om uitval burgerhulpverleners
Het is helaas niet alleen maar rozengeur en maneschijn in Amersfoort. Machiel: “Waar we ons zorgen om maken is het aantal burgerhulpverleners dat of geen herhalingstraining volgt of hun scholingsdata vergeet aan te passen. Zo zijn er continu tussen de 20 en 25% van onze burgerhulpverleners met verlopen trainingsdata. We herinneren onze eigen cursisten om te herhalen, maar ook hier is de respons beperkt. Wij hebben daarom besloten om door te blijven gaan met werven van nieuwe burgerhulpverleners.
We maken ons ook zorgen over plannen om de geldigheidsdatum van reanimatiecertificaten te verkorten. Dan verwachten we nog meer uitval van burgerhulpverleners. Wij hopen dat de Hartstichting landelijk hieraan iets wil doen, bijvoorbeeld door campagnes om herhalingstrainingen te promoten. Want het is zonde als het zorgvuldig opgebouwde bestand aan burgerhulpverleners na een jaar al weer afkalft.”
Eigen reanimatie-opleiding
Hoe zorgt de stichting in Amersfoort voor nieuwe burgerhulpverleners? Machiel: “Wij zijn een eigen reanimatie-opleiding gestart, samen met het Rode Kruis afdeling Eemland/Amersfoort. We hebben acht instructeurs en leiden enkele honderden mensen per jaar op. De opleiding is echt gericht op het worden van burgerhulpverlener. We hebben recent ook scenariotrainingen ingevoerd om daarmee de drempel te verlagen voor cursisten om zich aan te melden als burgerhulpverlener. Mensen die alleen willen leren reanimeren zijn overigens ook welkom. Nog een extra stimulans is dat wij een deel van de cursusprijs teruggeven als mensen zich aanmelden bij HartslagNu.”
Niet alleen uitval van burgerhulpverleners is een probleem, ook vergeten AED-eigenaren soms de verloopdata van hun AED’s bij te werken. Hierdoor verdwijnen deze ook uit het netwerk. Machiel: “Wij zijn nu bezig om deze AED-eigenaren te benaderen om hun AED weer terug te brengen in het systeem. In de toekomst gaan we hier meer bovenop zitten. Het blijkt overigens vaak geen onwil te zijn, maar men vergeet het of de contactpersoon bij de organisatie heeft een nieuwe baan.”
Tips voor andere stichtingen
Heb je nog een tip voor andere stichtingen? Machiel: “Als je, zoals wij, afhankelijk bent van AED-eigenaren, word dan partner van HartslagNu. Dan kun je actief je netwerk van AED’s beheren. Als je reanimatie-opleidingen aanbiedt, overweeg dan scenariotrainingen in te voeren. Cursisten weten dan beter wat hen te wachten staat bij een echte oproep. Onze cursisten zijn hier erg enthousiast over. Wij hebben sterk de indruk dat er zich hierdoor meer mensen aanmelden als burgerhulpverlener en dat de drempel om te reageren op een oproep lager wordt.”
Wil jij Stichting Reanimatie Netwerk Amersfoort een vraag stellen? Dat kan via info@reanimatienetwerk-amersfoort.nl