Reanimatietrainingen hebben door de coronacrisis een tijdje stil gelegen. Maar opleiders mogen weer trainingen organiseren. Maar hoe gaat dat nu in zijn werk? Is het wel veilig genoeg? En train ik nog wel alle onderdelen van de reanimatie? Wij spraken met Cees Doorman en Kirsten Zwart van Stichting Reanimatie en AED onderwijs Zaanstreek.
Sinds begin augustus organiseert de stichting weer reanimatietrainingen. Dit alles volgens de richtlijnen van het RIVM. Ook is er op de website van de Nederlandse Reanimatie Raad een protocol te vinden waarin staat waar opleiders aan moeten voldoen om weer te mogen trainen.
Cees, secretaris van de stichting: “We trainen nu in een grotere zaal als voorheen. Hier kunnen we de 1,5 meter afstand beter waarborgen. Een week voor de training sturen wij alle cursisten een mail met daarin de covid-19 richtlijnen van het buurtcentrum waar wij de training houden. Ook leggen wij in deze mail uit welke gedragsregels tijdens de cursus gelden en vragen we alvast het bedrag van de cursus over te maken. Zo hoeft niemand met contant geld in de weer. Een dag voor de cursus sturen wij nog een laatste mail met het dringende verzoek niet te komen als ze covid-19 verschijnselen hebben.”
Iedereen heeft zijn eigen pop en AED
Kirsten Zwart, instructrice BLS: “Bij het binnenkomen in het buurtcentrum reinigen de cursisten eerst hun handen en houdt iedereen minimaal 2 meter afstand. Van tevoren richt ik de cursusruimte in. Ik zet tafels tussen de stoelen waar de cursisten op plaatsnemen. Zo garanderen we een tussenruimte van 2,5 meter. Op de tafels liggen het cursusboek met een inschrijfformulier, de kwitantie, het diploma en een pen klaar. Ook staat op elke tafel een flesje handengel, reinigingsdoekjes en een flesje gekoeld bronwater met een bekertje.
Elke cursist traint met een eigen pop en AED-trainer die wij van tevoren goed reinigen. Deze pop heeft alleen een jasje aan en geen benen in verband met de ruimte. Ook traint iedere cursist met een eigen gelaatsstuk (masker) en een schone long. Bij het klaarleggen van alle spullen draag ik handschoenen.”
Cursisten doen alles zelf
Kirsten: “Voordat ik met de training start, leg ik uit hoe de cursisten zelf de long en het gelaatsstuk moeten plaatsen in de oefenpop. Ik doe alle handelingen voor, maar de cursisten doen het allemaal zelf.
Iedereen oefent met zijn eigen oefenmateriaal en we oefenen uitsluitend de situatie van één hulpverlener op één slachtoffer. Mondeling licht ik de samenwerking met meerdere hulpverleners toe waarbij ik nadrukkelijk inga op de risico’s van onderlinge besmetting tussen hulpverleners, omstanders en familieleden van het slachtoffer.
Cursisten vragen zich vaak af of een beademingskapje veilig is. Dit ga ik dan in de training oefenen op de pop. Ik laat ze proberen het kapje om te doen zonder de pop aan te raken. Dat lukt niet. Handschoenen zouden een optie zijn, maar wanneer je daarna je eigen gezicht aanraakt (wat ongemerkt heel vaak gebeurt), verspreid je het virus al. Op deze manier leggen we uit welke regels gelden tijdens de coronaperiode en wat je wèl kunt doen om een goede veilige reanimatie op te starten.
Na de training gooien de cursisten de longen weg en leggen ze de gelaatsstukken in een bak die in de vaatwasser gaat. Ook de kleding van de poppen wassen we zo snel mogelijk na de training.”
Informeer bij eigen opleider
In verband met de coronacrisis heeft HartslagNu alle reanimatiediploma’s die geldig waren tot en met 2020 met één jaar verlengd. Toch is het goed om je vaardigheden te blijven trainen en een herhalingscursus te volgen. Kijk bij jou in de buurt waar je een training kunt volgen. Informeer bij deze opleider hoe zij de trainingen nu vorm geven en welke richtlijnen en regels er specifiek gelden.