Deze burgerhulpverleners krijgen de opdracht om te reanimeren of de dichtstbijzijnde AED op te halen die is aangemeld bij het systeem. Zo krijgt het slachtoffer snel de juiste hulp terwijl de ambulance onderweg is.
Doel: vergroten van de overlevingskans
Het doel van HartslagNu is het vergroten van de overlevingskansen van slachtoffers van een hartstilstand. Dit door het tot stand brengen, borgen en duurzaam verankeren van een toekomstbestendige en effectieve AED-burgerhulpverlening door heel Nederland.
HartslagNu streeft naar het behouden van een zes-minutenzone in heel Nederland. Dit is een gebied waarin iemand met een hartstilstand binnen zes minuten de juiste hulp krijgt. Binnen deze minuten wordt:
- 112 gebeld
- reanimatie gestart
- een AED ingezet
Waar je ook bent, er is altijd hulp van burgers en AED’s in de buurt.
Met wie werkt HartslagNu samen?
Ambulancevoorzieningen en meldkamers
HartslagNu werkt samen met de Regionale Ambulance Voorzieningen (RAV’s) en meldkamers. Alle meldkamers zijn aangesloten op het systeem van HartslagNu.
De Hartstichting
De Hartstichting maakt deel uit van het bestuur van HartslagNu. Samen streven wij naar het behouden van een zes-minutenzone in heel Nederland. De Hartstichting houdt zich op dit onderwerp voornamelijk bezig met:
- werving van AED’s en burgerhulpverleners
- het verkrijgen van structurele financiering voor AED-burgerhulpverlening
- promotie van HartslagNu
- communicatie richting stakeholders ten aanzien van AED-burgerhulpverlening
Meer weten over de Hartstichting
Stan
Stan levert de technologie die bij het automatisch alarmeren van burgerhulpverleners wordt gebruikt. Lees meer over Stan.
Stichtingen en verenigingen
HartslagNu werkt samen met lokale en regionale stichtingen en verenigingen die als doel hebben een zes-minutenzone op te zetten in hun regio. Zij kunnen partner worden van HartslagNu. Lees hier meer over het HartslagNu-partnerschap.
Verder werkt HartslagNu samen met reanimatieopleiders, de Nederlandse Reanimatie Raad (NRR), AED-leveranciers en de brancheorganisatie FHI, het Ministerie van VWS, GGD GHOR NL, gemeenten en zorgverzekeraars.
Bestuur HartslagNu
In het bestuur van Stichting HartslagNu zitten:
Van twee naar één oproepsysteem
Voor 2018 waren er twee oproepsystemen in Nederland: HartveiligWonen en HartslagNu. In 2018 hebben zij de handen ineen geslagen en zijn ze verder gegaan als een landelijk oproepsysteem: HartslagNu!
Cijfers 2023
Onze database met burgerhulpverleners en AED’s blijft groeien. Lees meer >>