In de nieuwe situatie werkt HartslagNu met een aantal variabelen om een optimale alarmeringsstraal te bepalen. We gaan hierbij uit van de meest ideale situatie tijdens een reanimatie waarbij er vijf burgerhulpverleners en drie AED’s ter plaatse zijn.
Om voldoende burgerhulpverleners ter plaatse te hebben, moet HartslagNu er 70 in totaal alarmeren. In de nieuwe situatie nemen we wat marge en alarmeren we daarom tot 100 burgerhulpverleners en werken met een maximale straal van 2 km.
Het systeem stelt de alarmeringsstraal vast op basis van:
Deze nieuwe wijze van alarmeren zorgt ervoor dat we in een buitengebied op grotere straal mensen en AED’s alarmeren en in een stad een kleinere straal gebruiken.
Voorheen alarmeerden we alle burgerhulpverleners in een straal van 750 meter van het slachtoffer. AED’s alarmeerden we mee op 500 meter van het slachtoffer. Dit was voor heel Nederland hetzelfde. Deze vaste alarmeringsstraal was niet in alle gebieden in Nederland toereikend. Daarom is dit nu veranderd. De alarmeringsstraal is nu variabel en verschilt daarmee voor met name stedelijke gebieden en buitengebieden.
De vaste alarmeringsstraal van 750 meter voor burgerhulpverleners en 500 meter voor AED’s gaf vooral in buitengebieden problemen. Hier zijn in deze straal niet overal voldoende burgerhulpverleners en AED’s beschikbaar. Ook in de stad werkte de huidige alarmeringssystematiek niet perfect. Zo kwam het wel eens voor dat er te veel burgerhulpverleners werden opgeroepen en ter plaatse gingen. Ook dit is niet wenselijk.
In samenwerking met de Universiteit van Twente heeft HartslagNu onderzocht wat de meest optimale alarmeringsstraal is met als uitgangspunt de beste overlevingskans voor slachtoffers van een hartstilstand. De uitkomst van dit onderzoek was dat het niet mogelijk is om voor heel Nederland één optimale alarmeringsstraal vast te stellen, maar dat er een variabele straal de oplossing zou zijn.
Met deze gebiedsgerichte alarmering kunnen we zo optimaal mogelijk alarmeren. Dit houdt in dat we kijken naar het aantal burgerhulpverleners en AED’s in een gebied in plaats van uitgaan van een vaste alarmeringsstraal. Dit zal ervoor zorgen dat er in buitengebieden meer burgerhulpverleners ter plaatse zijn dan in de oude situatie.
In stedelijke gebieden heeft het ook voordelen, omdat de nieuwe manier van alarmeren ervoor zorgt dat er juist niet te veel mensen worden opgeroepen. Te veel mensen is ook niet wenselijk omdat ze elkaar (en de professionele hulpdiensten) in de weg kunnen lopen.
Uit onderzoek van de Universiteit van Twente is gebleken dat er 70 burgerhulpverleners gealarmeerd dienen te worden om er ongeveer 5 ter plaatse te krijgen. We nemen bewust een marge en kiezen eerst voor 100 burgerhulpverleners.
Om zowel burgerhulpverleners rechtstreeks naar een slachtoffer te laten gaan als burgerhulpverleners eerst een AED te laten ophalen, kiezen we voor 3 AED’s.
We kiezen voor een maximale straal van 2 kilometer, omdat men voor een buitengebied soms een grotere afstand moet afleggen om bij een slachtoffer te komen. Buiten de 2 km wordt de kans op overleven steeds kleiner voor een slachtoffer, omdat men langer nodig heeft om ter plaatse te komen.
Als burgerhulpverlener kun je nu oproepen ontvangen in een grotere straal van het slachtoffer (tot maximaal 2 km). Woon je in een buitengebied, dan kun je een grotere afstand moeten afleggen om bij het slachtoffer te komen.
HartslagNu alarmeerde voorheen alle burgerhulpverleners in een straal van 750 meter van het slachtoffer. Nu laten we deze vaste straal los en alarmeren we totdat we 100 burgerhulpverleners hebben. Of totdat we 2 kilometer hebben bereikt.
HartslagNu alarmeert je met telefoonnummer +31 642500512
Kun jij makkelijk vinden wat je zoekt?