Ons reanimatie oproepsysteem is van groot belang voor slachtoffers van een hartstilstand. Dat weet jij als burgerhulpverlener natuurlijk als geen ander!
Zonder oproepsysteem zou de overlevingskans van slachtoffers van een hartstilstand buiten het ziekenhuis een stuk lager zijn. Burgerhulpverleners zijn namelijk gemiddeld 2,5 minuut eerder ter plaatse dan de ambulance. Minuten die cruciaal zijn in een situatie waarbij elke minuut telt.
Maar wat is de impact van het oproepsysteem in cijfers en wat zijn onze uitdagingen voor de toekomst?
30 reanimatiemeldingen per dag!
HartslagNu verwerkt elk jaar ruim 11.000 reanimatiemeldingen. Dat zijn er circa 30 per dag! Door de toename van het aantal AED’s en burgerhulpverleners in Nederland is de kans op overleving van een hartstilstand buiten het ziekenhuis de afgelopen jaren flink gestegen. Ons doel is om deze overleving nog verder te laten stijgen.
HartslagNu in cijfers
Bekijk hieronder cijfers over de reanimatiemeldingen van HartslagNu van 2019 en 2020.

Doelstellingen voor de toekomst
Naar een dekkend landelijk AED-netwerk
In 2020 konden we bij bijna iedere melding een AED vinden (92,8%). We willen dit percentage naar 100% laten stijgen waardoor we bij iedere melding een AED dichtbij het slachtoffer (binnen de 500 m) hebben. Daarom werken we samen met o.a. de Hartstichting aan het dekkend maken van ons landelijke AED-netwerk. Kijk op de kaart waar we nog AED’s nodig hebben.
Betere spreiding AED’s en burgerhulpverleners
Om het oproepsysteem zo goed mogelijk te laten functioneren is het belangrijk dat de AED’s goed over het land zijn verspreid. Soms zijn er op dezelfde plek te veel AED’s. Ook dit is niet wenselijk, omdat dit de werking van het oproepsysteem kan verstoren. Om de spreiding van AED’s goed te kunnen beoordelen, kijken we ook naar historische data over reanimatiemeldingen in een gebied. Zo kunnen we zien of AED’s op de juiste plekken hangen; plekken waar daadwerkelijk reanimaties voorkomen.
Hetzelfde geldt voor de spreiding van burgerhulpverleners. Ook hier gaan we beoordelen of de spreiding goed is of verbeterd moet worden.
Grotere respons burgerhulpverleners
Het percentage burgerhulpverleners dat de oproep accepteert, is de afgelopen jaren flink gestegen (van 54,9% naar 73,5%). Voor de komende jaren willen wij dit percentage verder laten stijgen, zodat uiteindelijk in meer gevallen burgerhulpverleners ter plaatse komen.
Hiervoor hebben wij goed inzicht nodig in de redenen waarom burgerhulpverleners een oproep niet accepteren (zie tabel hieronder). In de tabel is te zien dat bijna 30% van de burgerhulpverleners de melding niet heeft opgemerkt. Om dit te verhelpen werken we continu aan verbeteringen in de HartslagNu-app. Zo hebben we onder andere het afgelopen jaar het geluid van een alarmering uitgebreid: je hoort het geluid nu langere tijd, zodat het meer opvalt (als je telefoon bijvoorbeeld beneden ligt en jij boven bent).
